Werk

Het rijtjeshuis heruitgevonden, dankzij funda-data

Funda Alles op een rijtje woonconcept

Als er iemand inzicht heeft in de wensen van woningzoekend Nederland, is het funda wel. Met maandelijks 4,5 miljoen actieve bezoekers heeft funda een uniek zicht op de vraag van wonend Nederland. Uit die funda-data blijkt dat er een mismatch is tussen de vraag van wonend Nederland en het beschikbare woningaanbod. En wij kregen de kans om daar wat mee te doen!

Wat is die mismatch dan? Vandaag de dag zijn woningen onder de €300.000,-  het populairst, terwijl de gemiddelde prijs nog steeds rond de €400.000,- ligt. Die mismatch zie je ook terug in de gewenste grootte van de woningen. Hoewel kleine woningen tot 75m2 het meest gezocht zijn, vormen ze maar 14% van het aanbod. Bovendien is de interesse in woningen tot 2 kamers hoog, maar het aanbod erg laag (6%).

Het Nederlandse icoon

In Nederland worden nog steeds veelal rijtjeswoningen gebouwd, net als in de jaren 60. Het is niet voor niets een typisch Nederlands icoon. Als je alle rijtjeshuizen in Nederland op één rij zou zetten, zou je een straat kunnen bouwen van Eindhoven tot Beijing. En toch, is de gezinssamenstelling de afgelopen decennia veranderd en meer divers geworden. Van eenoudergezinnen tot grote samengestelde gezinnen, en van alleenstaande starters tot alleenstaande ouderen. Rijtjeshuizen voldoen daarmee niet meer altijd aan de vraag van wonend Nederland.

Alles op een rijtje

Tijd om woningen te bouwen, net zo divers als de woonwensen van haar toekomstige bewoners! Woningen waar Nederland echt op zit te wachten. Projectontwikkelaar Van Wijnen ontwikkelde samen met heren 5 Architects en Dingeman Deijs Architects het woonconcept: ‘Alles op een rijtje’. Op basis van de funda-data, de ontwerpen en relevante informatie over de woningmarkt ontwikkelde Zandbeek een gezamenlijke boodschap voor alle betrokken partijen: we willen woningen bouwen waar Nederland écht op zit te wachten. Die boodschap werd de basis voor een inspirerende presentatie tijdens het launch-event, met bijbehorende beelden, persbericht, woordvoeringslijn en mediabenadering.

Het resultaat? Een verhaal dat staat als een huis en de aandacht krijgt die het verdient.