Werk

Publieke campagne voor de A27 Houten – Hooipolder

Het snelwegtraject A27 Houten – Hooipolder (A27 HH) vormt één van de belangrijkste connecties tussen Midden- en Zuid-Nederland. Het is er daardoor heel druk, elke dag vind je de A27 terug in de file-top 3. Daarom verbetert RWS de 47-kilometer lange snelweg en vernieuwt en/of verbreedt het vier bruggen op de route. Een complex project dat zeker 8 jaar duurt. Om weggebruikers te waarschuwen voor de komende verkeershinder, ontwikkelden Rijkswaterstaat en Zandbeek een publieke campagne.

Article image

Verandering vergt moeite

Om de snelweg tijdens deze 8 werkjaren bereikbaar te houden, moet het reisgedrag van mensen veranderen. Daarom ontwikkelen we een publiekscampagne specifiek gericht op de weggebruikers van de A27 Houten – Hooipolder. We drukken weggebruikers op het hart zoveel mogelijk weg te blijven van de A27 tijdens de spits. Want de aankomende hinder is, ondanks dat Rijkswaterstaat en partners er alles aan doen om de weg open te houden, écht niet mals.

Het concrete doel: minimaal 6.000 voortuigen per dag minder op de snelweg.

A27 Houten - Hooipolder #betervanniet campagne

Beter van niet

Eenvoudig en direct. Dat zijn de kernprincipes van de publieke campagne. Om vroegtijdig bewustzijn te creëren bij weggebruikers starten we al in het voorjaar van 2024 – een jaar voor de werkzaamheden beginnen – een communicatie- en mediacampagne. De boodschap: Denk 2 keer na voor je de weg op gaat. Ga je toch, maak dan gebruik van reisalternatieven. Na een uitgebreide concepttest kozen we voor een minimalistische stijl met simpele vraag-antwoordstructuur, draaiend om het antwoord ‘Beter van niet’.

In de spits over de A27? Beter van niet.
Morgen wéér in de file op de A27? Beter van niet.

Communicatief sterk en breed inzetbaar via een breed aantal middelen. De minimalistische stijl gaf ruimte voor een robuust mediabudget, dat we ten volste benutten. Online, in de media en op en rond de snelweg. Alle middelen verwijzen naar een landingspage met uitleg over de werkzaamheden en reisalternatieven.

A27 Houten - Hooipolder #betervanniet